Tro inte att dina ekogrönsaker är naturliga!

Naturlig majs högst upp och vår framavlade supermajs längst ner. Omarbetad och längre version av en text som tidigare publicerades i Liberal Debatt.

Det finns det en stark vurm för “naturlig” mat och “naturliga” råvaror. Förespråkare för ekologiskt framhåller ofta “naturligt” som något positivt. “Ekologiska livsmedel är rena och naturliga” skriver det av Jordbruksverket finansierade Ekomatsedeln. Men både antagandet att ekologiskt är naturligt eller att naturligt per automatik är bra är felaktigt.

Majs är exempelvis ett resultat av en förädling av vildgräset teosinte för över tusentals år sedan i dagens Mexico. Majskolven är en jätte i jämförelse med ursprungsväxten teosinte. Majs är inget undantag. Som Lisa Beste, doktor i växtfysiologi, skriver så är alla grödor vi äter redan manipulerade. 

Definitionen på naturliga är enligt Nationalencyklopedin “Föremål och företeelser som inte framställts el. föreskrivits av människor”. Därför är inget av det vi äter förutom viltkött och vilda växter är naturligt, oavsett om det är eko eller ej.

Ett annat vanligt påstående i debatt och marknadsföring kring miljö och hälsa är att naturligt ofta framställs synonymt med positivt och att “onaturliga kemikalier” därmed blir något negativt. Det är ett märkligt synsätt. Dels finns det inte alltid en skillnad mellan naturligt och onaturligt. Som Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi, skriver på Supermiljöbloggen så finns det ingen skillnad mellan bensoesyra när det förekommer naturligt i lingon eller när det förekommer som tillsatt konserveringsmedel. Det finns ju också många farliga och giftiga ämnen som är helt naturliga.

Detta är i sig inget argument mot ekologiskt, icke-ekologisk mat är ju inte mer naturligt. Att ekologiska grödor är onaturligt är inget skäl att sluta äta dem. Men då bör man vara försiktig med att avfärda GMO eller odlat kött med motivering att det är onaturligt.  Argumentet om (o)naturligt kommer några tusen år för sent.

PS. Länk för den som vill se naturliga bananer, vattenmeloner, morötter och aubergine.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.